fredag 28 december 2012

en snabbis

jag är i moskva
och måste dra
för nu är det boardingtime
och alla ryssar är slime

torsdag 27 december 2012

zzz zzz zzzzzzz

Jag är så himla trött.

I morgon flyger flygplanet från nippon till russia till sweden. Ofta när det är dags att säga adjö och jag ska lämna ett ställe så blir jag så himla trött. Avsked blir jag trött av. Det är jobbigt att säga hejdå till platser och till folk. Ja ja ja även om det inte är "adjö" utan "på återseende" så är det jobbigt.
Om jag exempelvis har varit hemma hos mamma och hälsat på och så ska jag åka hem exempelvis på eftermiddagen, då brukar mamma och jag sova bort den sista dan för vi blir så trötta. Jag har ärvt min avskedströtthet från min mor.
Jag o r k a r i nte skrivame rnuför jag ärsåtröttzzzzzzz

onsdag 26 december 2012

Jag i nutid och framtid

Detta planerar jag att skriva om idag eller i framtiden:

1. mitt hemliga bloggnamn-byte
2. en barnvisa
3. mat i japan och hur jag förhåller mig till detta
4. saker som jag har lärt mig om japaner via etnologiska sociala fältexperiment
5. teater och scenkonst i japan.
6. när jag skriver om japan så menar jag Tokyo och varför jag gör det.
7. m.m.



Jag kommer inte skriva om detta i kronologisk ordning jag kommer börja med punkt 6.

PUNKT 6.

Under resans gång har jag ibland och kommer i framtiden fortsätta hänvisa till "japaner" i "japan". Detta är inte för att jag vill verka fördomsfull och bre på folks förutfattade meningar om asiater. Detta är heller inte för att jag gör grova generaliseringar och benämner alla asiater som japaner. Detta beror på att resan jag befinner mig på handlar om min resa till japan. I fortsättningen när jag skriver "japaner" eller "japan" så menar jag självklart "folk som bor i Tokyo"  eller "Tokyo", detta beror på att jag bara befunnit mig i Tokyo på min "japanresa".
OBS. Enligt vissa tillhör Yokohama Tokyo och enligt vissa skall Yokohama benämnas som en egen stad. Då jag vid ett flertal tillfällen befunnit mig i Yokohama kommer jag i fortsättningen hänvisa till Punkt 2 när jag diskuterar Yokohama och sk Yokohamaiter.


PUNKT 2.
Följande barnvisa utspelar sig i Sverige. Visan utgavs i en bok 1918. Viss handling är förlagd "långt borta" och det är alltså där jag befunnit mig under en längre tid och kommer befinna mig till och med i övermorgon.

Ett gammalt fult och elakt troll det var en gång
som kom till detta landet i en luftballong.
Han lade sig i Småland
med huvudet på Åland,
och fötterna de var i samma stund i Lund.

Och hos det gamla trollet fanns en trollmadam,
en näsa hade hon som hela Amsterdam.
Hon lagade till maten,
och lade upp på faten
en kaka utav sand
så stor som Svealand.

Och hos det gamla trollet fanns en gammal katt,
som var så stor så stor som hela Kattegatt.
Långt bort till Yokohama,
man hörde hur han jama
och svansen var så rund
som hela Öresund.

Och nu är denna visa slut för denna gång
och trollen redan gett sig av i sin ballong,
nu är de nog vid polen
ja, kanske mitt i solen
och kära vän,
de kommer aldrig mer igen.

dagens blogginlägg

IDAG

Jag har ätit lunch och fått avskedspresenter. En tygbit och en tygbit. Det var fint.
Sen åkte vi till ett område som heter omotesando där det är massa dyra affärer, där fanns ett litet galleri som hette...billken? billiken? eller nåt sånt. Där hade en av LillS idoler utställning, Motosan.
Sen åkte vi hem. Jag har ätit flingor, nu tänkte jag sova lite.

I GÅR

igår var jag hemma och sen åkte jag till stan. Där mötte jag LillS, jag åt tofuburgare och sen mötte vi upp G.A.S.A.N-familjen. Vi gick på Mexikansk-japansk julaftonsfest.
Ja! det fanns en pinjata som skulle slås sönder.
Pinjatan var uppbygd av ett tunnt ståltråds-skelett så det var svårt att slå sönder. Jag försökte inte för jag tyckte det kändes pinsamt.
Sen gick vi till en bar och drack öl. Där visade de Charlie Chaplin filmer, det var väldigt smart att spela stumfilmer på en högljudd bar. Om det är nån i Sverige som börjar med det nu så är det tack vare mig för jag skrev det fantastiska tipset i min blogg.

I FÖRRGÅR

det var julafton. Jag sjöng karaoke och klämde fingret i en dörr så jag höll på att svimma. sen var den kvällen slut.

tisdag 25 december 2012

jag försöker hänga med i utvecklingen

Jag är i Tokyo, staden känd för sin tekniska utveckling. Jag försöker också utvecklas tekniskt. Jag skaffar tumblr och twitter och jag ska skaffa instagram direkt jag kommer hem till sverige och köpt ny mobil när jag har råd.
En gång har jag lyckats byta namn på bloggen, nu vill jag byta igen men jag kan inte. Jag försökte googla och jag sökte också på bloggers hjälpsida men deras tips är värdelösa. Vad gör jag för fel? Jag vet inte. Snart är det nya året här och jag ska lägga minhemligablogg bakom mig...för framför mig väntar ett helt nytt bloggnamn, jag har kommit på ett jättebra bloggnamn, ett ohemligt namn men ändå hemligt. Jättesmart. Den som hjälper mig att byta namn får veta namnet först och vinner.
Så här ser det ut på inställnings-sidan, där tycker jag att det borde funka att bara skriva in det nya namnet men det gör det inte. Däremot kan jag skapa en ny blogg med det nya namnet men det vill jag inte

måndag 24 december 2012

GOD JUL

I dag är det julafton. Det är en fantastisk dag. I dag dricker jag banansojamjölk i kopiösa mängder. Jag shottar banansojamjölk. Shot på shot på shot på shot.

I dag har är det julafton. Det är en fantastisk dag. Jag har fått jättemycket paket och i dom paketen låg allt jag hade önskat mig och lite till.


 I dag är det julafton. Det är en fantastisk dag. Här i Yokugaya Ostuka är det julestämning som aldrig förr.




söndag 23 december 2012

Standup Marie

Alltså det är Teater Kaiserin alla borde titta på i jul. I går och i dag är hon med igen, ni vet hon som liknar mig.


Lucka 23 : http://youtu.be/NQKvHzDPvdA

Lucka 22: http://youtu.be/c_bYxo-HiS8


jag har bara jobbat med klippning i dag också så jag har inget annat att skriva om här. Men kolla på det där klippet. Det är kul.


lördag 22 december 2012

Watch out for upskirting!

Sånna här lappar sitter fasttejpade i tunnelbanan. Det betyder att man får inte ta kort under någons kjol och det betyder också att om någon har kjol så måste denne se upp för folk som tar kort under dennes kjol.
Det är visst så att det är förbjudet att ha kameran på ljudlös inställning på mobilen, det är så förbjudet att den ljudlösa funktionen inte ens finns i japanska mobiler. Jag har både en japansk och en svensk mobil och med den svenska så jag har kunnat smygfota jättemycket! Jag har inte smygfotat under någons kjol för jag tycker inte det är snällt och så är jag inte speciellt intresserad av den typen av foton. Jag är mer konstnärligt lagd. Jag har fotat en man på tunnelbanan som hade snygga kläder, jag har även fotat en hund i barn-hundvagn. Jag har även fotat andra saker tex en vacker utsikt, en lapp och en staty.


jag är genuint intresserad av djurs beteende 

jag tar konstnärliga bilder av Tokyos kåkstäder

politik och musik är mina största intressen


fredag 21 december 2012

Yes no

I dag har jag varit på Kyogen och Noh teater. Det var överraskande intressant och faktiskt snyggt och imponerande också. Skådisarna rörde sig jättelååååångsamt och utstötte gutturala läten och musikerna satt på knä sjukt länge utan att röra sig.

torsdag 20 december 2012

Kabukisyndromet


Kabukisyndromet är ett medfött tillstånd som ger ett karaktäristiskt utseende, försenad utveckling och olika typer av missbildningar.Orsaken är genetisk, och syndromet beskrevs första gången 1981 av de båda japanska genetikerna Yoshikazu Kuroki och Norio Niikawa. Till att börja med trodde man att det främst förekom i Japan, men numera vet man att det är ungefär lika vanligt i resten av världen. Den engelska synonymen kabuki makeup syndrome anspelar på det karaktäristiska utseendet som liknar sminkningen hos skådespelarna i den traditionella japanska teaterformen kabuki.

I dag var jag på en drygt 4 timmar lång kabukiföreställning. Det var oerhört vackert och teatraliskt. Det handlade om en helt grym samuraj-kampsports-klan som hade en hemlig kampsportsteknik som några andra ville få veta vad det var för nåt. En man hade en vacker dotter som gifte sig och så var det en trädgårdsmästare och en Lord som verkade kokobahia men som var en smart samuraj. Jag somnade 3 gånger. Sen högg dom huvet av en dumming och sen var det slut. 

tisdag 18 december 2012

dagens buto

I dag har jag dansat buto för kanske sista gången. Vi dansade med en servett. Sen jobbade vi mycket med motstånd och ögon i nacken. Det var mycket intressant. Jag ansträngde varje liten muskel i kroppen och är helt slut nu. g´natt

lördag 15 december 2012

det var släkt där

Det hade redan börjat skymma när våra hjältar begav sig hemifrån. De hade bestämt sig för att leta upp den mystiska mannen. Mannen som kallade sig vid namn som bara vår hjälte fick kalla sig...Grude,
Grude the one and only.
Hur hade denne mystiske man kommit över detta superhemliga namn? Han hade kanske gjort inbrott i vår hjältes plånbok och stulit dennes identitet? Hans liga, Grude Outlaws verkade styra Tokyos baksida med järnhand. Detta skulle de inte få göra ostraffat tänkte Grude och Grudes högra hand Little Slim.
Genom mörka gränder och skumma kvarter vandrade de, länge och väl befann de sig på en farofylld resa genom Tokyos allra otäckaste bakgator. Där var husen höga som skyskrapor och tjyvar och banditer rörde sig i skuggorna likt vesslor. 


Så slutligen var de framme. De kikade in genom ett fönster på svenska ambassaden, tillhållet för Tokyos avskum, slödder, patrask och lösdrivare. Det var släckt där inne. Grude och Little Slim knackade på. En mörk mansgestalt tornade upp sig när dörren sakta öppnades, det var verkligen släkt där inne, hans far var bror till hennes mormor.

Några sake´ senare hade planer börjat smidas, de skulle ta över hela Tokyo och sedan världen samt utvalda delar av universum. Dom kallade sig the Good Revenge Umami Demon Eclipse Syndicate (Syndicate efter s:et i little Slim som också var med i den hemliga herravälde-planen och för att de röstade demokratiskt om vad de skulle heta och alla var överens om att det lät coolt).

grudar i Tokyu

Nu ska jag åka och träffa en annan grude i Tokyo. det ska bli kul det.

torsdag 13 december 2012

Nattliv,nattkäk

Har varit och spelat in pod med LillS och Said-den östgötska halvaraben i Tokyo som inte är jag. På väg hem köpte vi lite nattamat från en bil med öppen bagagelucka. Kanske ni tror att vi köpte pizza, falafelrulle med pomme eller nåt annat salt och fettigt. Men nix pix, ack så fel ni trodde, vi fick en jättepannkaka med banan, vispad grädde och chokladsås. Vi valde bort jordgubbarna för jag är allergisk.



Vi drack bland annat blåbärsvin liknande glögg medan vi spelade in. Sen drack vi Pepsi white och Caramel Brown. Mer info om detta på LillS pod.


showbusiness

Att vara en tekniker av rang är inte det lättaste. Hela dagarna sitter jag och klipper film, gör musik och redigerar och fipplar och knipsar och flopsar och detta efter att jag varit manusförfattare, kamerakvinna, skådis och regissör åt mig själv. Livet är hårt. Men the show must go on.

onsdag 12 december 2012

youyogi och saké

Idag var jag och LillS i Yuyogipark, Tokyos motsvarighet till central park. Den var lummig. Vi hittade inte någonstans där vi kunde sitta fast LillS satt på en gräsplätt där bara häromdagen. Vi såg däremot massa träd. Vi såg också tempel och ett japanskt brudpar. Jag tog kort men det blev suddigt.
I parken såg vi kannor med offergåvor av saki. För att bringa god tur i sakebryggandet. Detta ledde till att vi gick ut och drack saké sedan. Varm sake och kall sake. Nu är jag lummig i hela huvet.


tisdag 11 december 2012

Jag fimpar röken

Här i Tokyo får en inte gå och röka, det är olagligt. En får stå och röka men inte gå. Jag blev så nervös av att ingen rökte på gatan och att jag knappt hittat några slängda fimpar så jag vågade inte röka i början. Detta ledde till att jag drog ner på rökningen. Eftersom en får röka inomhus på cafe, restaurang, bar och klubb så har jag nu blivit enbart en feströkare.
Idag drack jag öl till middag så nu ska jag minsann ställa mig utanför huset och ta mig en cigg på stående fot.

söndag 9 december 2012

Helg

Här nedan kommer ett rätt tråkigt blogginlägg,  istället för att läsa detta blogginlägg kan du lägga den dyrbara tiden på att kolla på det här istället, det är Kaiserins julkalender:
wacko tv

För den lite mer intellektuelle, här kommer blogginlägget:
Detta har hänt. Jag var på dansföreställning igår men jag förstod inte vad den handlade om, sen gick jag på glöggfest med apelsin i glöggen så jag drack öl och guldvin med äkta guld i - för det var jag värd. I dag slappa vi sen gick vi i en park som var fin och sen åt vi och nu är vi hemma och dricker te.


fredag 7 december 2012

Jordbävning på översta våningen

I natt kunde jag inte somna. Det var tråkigt men jag somnade till slut i alla fall. Sen mitt i natten så vaknade jag av att huset skakade. Jag blev rädd och tänkte att "nu är det jordbävning igen"  sen blev jag sådär yr igen som att marken gungade. Men så tänkte jag att det nog var spökerier i mitt huvud. Eller eventuellt spöken i huset, det var nämligen så att min Ipod hade satt igång sig själv några gånger under natten och det kan ju tyda på spöken har jag hört.
På morgonen tittade jag på internet så såg jag inget på nyheterna om att det varit en jordbävning i Tokyo under natten/morgonen så jag tänkte att det kanske var en stor bil som körde förbi huset bara- det brukar nämligen också orsaka lite skak.
Jag vet fortfarande inte vad det var men för några timmar sen så var LillS och jag i en bokaffär, på den översta våningen i bokaffären! Fast inte på den översta våningen i huset.
Så började det låta mulleribulleri och fönstrena började skaka och så kände jag mig sådär rund under fötterna som man kan göra om man har druckit för mycket alkohol och befinner sig på en båt på ett hav där vågorna vågar sig.  Sen sa personalen åt mig att inte stå kvar vid bokhyllan så att jag inte skulle få böcker och hyllor i huvet.
LillS befann sig då en våning under mig men vi lyckades hitta varann vid en samlingspunkt. Tumult utbröt inte.
Vi mår bra. Vi ska inte evakueras. Tsunamivarningen har avblåsts även om det kom vågor men jag blev inte blöt.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15894879.ab



torsdag 6 december 2012

mobbar mina tår

Jag har köpt tabi strumpor, så nu kan jag göra japankonst på riktigt. Jag ska bara slappa lite först.


Faktaruta: Tabis är strumpor för dig som mobbar dina stortår. Dom får inte vara med dom andra tårna. Under Edoperioden i Japan  hade en klan som hette Tokugawa makten i en sisådär 265 år (1603-1868). Tokugawa bestämde sig för att hugga av alla stortår i landet men orkade inte så han började tillverka tabis-strumpor och Getas (sånna där träflipflops som Geishorna har). Detta blev en succe´.  I Kabuki- en modern teater/dans under Edoperioden - hade man också tabisar. Nu har jag sånna för jag gör också modern teater/dans från 1700talet.

tisdag 4 december 2012

kristaller i ett hav av kärlek

Det är mycket nu. Mycket nya kontakter. Saker på gång, jobbar hårt, många bollar i luften. Smider medans glöden är varm. Jobba jobba jobba! Och så mitt i all stress och press och jobb så ser jag något sånt här vackert: 


Det är väl otroligt, ett julens mirakel. Något så enkelt som lite sesamolja i en skål med vatten. Jag måste skriva en romantisk dikt.

ett enkelt mirakel
mitt i allt spektakel
är det porslin eller kakel
när endast tomten är vaken





måndag 3 december 2012

jag har inte tid att skriva nu, jag nätverkar.

lördag 1 december 2012

En dag som inte ska firas.

I dag fyller min bror år. Han tycker inte om att bli firad eller grattad så därför har jag inte gjort det. Jag har inte ringt eller smsat eller mailat och grattat honom. Jag har inte pratat med honom eller om honom med någon. Jag har inte ens nämnt Emils namn. Jag har inte ägnat honom en tanke om lycka och välgång idag. Jag har inte ens tänkt på honom överhuvudtaget. Jag har försökt radera denna dag från mitt medvetande, jag har strukit den 1 december i min almanacka. Jag har försökt ha så tråkigt som möjligt idag, jag har inte ens ätit idag bara för att undvika missförstånd om eventuell "firning". Jag har raderat min bror och hans födelsedag från mitt minne. Jag vet inte hur gammal han blir idag. Jag vet inte ens att han fyller år. Jag vet inte ens att han är född. Jag har ingen bror. Jag har ingen bror!